X
تبلیغات

  بخش چهارم_گوناگونی گیاهان

گیاهان هم مانند جانوران، بسیار گوناگونند. بعضی به شکل درخت و بعضی به شکل بوته های کوچک. قسمت های اصلی یک گیاه عبارتند از:
ریشه، ساقه، ‌برگ و گل.



  ریشه :

بعضی گیاهان ریشه های دراز و عمیق دارند و در مناطقی که آب کم است رشد مناسبی دارند و بعضی گیاهان دیگر ریشه های افشان دارند و برای مناطقی مناسب هستند که آب فراوان دارند.  



  ساقه :

ساقه ها نیز در گیاهان شکل های متفاوتی دارند. کار ساقه ها رساندن مواد غذایی از ریشه به برگ ها و میوه ها است. بعضی از ساقه ها بسیار کلفت و بعضی بسیار نازکند.
برگ: برگ ها را می توان از نظر شکل، رنگ و اندازه طبقه بندی کرد. بعضی برگ ها سوزنی و بعضی پهن هستند.
 



  گل :

گل ها از نظر رنگ، اندازه و تعداد گلبرگ ها و جدا یا پیوسته بودن گلبرگ ها با هم تفاوت دارند. مثلاً گل لاله از 3 گلبرگ، گل اطلسی 5 گلبرگ و گل گلایل از 6 گلبرگ تشکیل شده. گل های 3 برگی یا 6 گلبرگی خصوصیات یکسان دارند و گل های چهار یا پنج گلبرگی خصوصیات یکسان دارند.  



  دانه :

 

دانه ها به دو دسته دانه های یک قسمتی مانند جو، برنج،‌گندم و دو قسمتی مانند نخود، عدس، بادام و لوبیا تقسیم می شوند. درخت کاج به جای گل دانه دارد و دانه های آن در اندام هایی به نام مخروط تشکیل می شود. مخروط کاج به میوه گیاهان دیگر شبیه است.
گیاهان دانه دار به این شکل تقسیم و طبقه بندی می شوند:
 



  پرسش های بخش چهارم
سوالات تکمیلی
در جای خالی کلمه مناسب بنویسید.

1- دانه هایی مانند لوبیا و عدس دو قسمتی هستند.
2- درخت کاج گل ندارد.
3- گیاهان گلدار به دو گروه بزرگ گل 3 گلبرگی و گل 4 یا 5 گلبرگی تقسیم می شوند.
4- دانه های کاج در اندام هایی به نام مخروط تشکیل می شوند.
5- لوبیا و شمعدانی برگ های پهن ندارد.
 



  سوالات تشریحی
1- گیاهان مخروط دار به چه گیاهانی گفته می شوند؟

به گیاهانی که به جای گل، اندامی به نام مخروط دارند و دانه هایشان در این اندام است.  



  2- کار ساقه چیست؟

رساندن مواد غذایی از ریشه به برگ ها و میوه ها  



  3- گیاهانی را نام ببرید که گل 3 گلبرگی داشته باشند؟

گل لاله  



  4- نام دو گیاه را بنویسید که 4 یا 5 گلبرگ داشته باشند؟

لوبیا ،‌گل نرگس ،‌گل اطلسی  



  5- دانه های کاج چگونه پراکنده می شوند؟

به وسیله باد  



  6- دانه ها در کدام قسمت مخروط قرار دارند؟

در لابه لای پوست مخروط  



  7- بیشتر غذاهای ما از دانه های یک قسمتی است یا دو قسمتی؟

دانه های یک قسمتی. چون بیشتر غذای انسان برنج، گندم و جو است.  



  8- چه تفاوتی در شکل گل ها می توان یافت؟

گل ها از نظر رنگ، تعداد، اندازه گلبرگ ها و جدا یا پیوسته بودن آنها متفاوتند.  



  9- ریشه های دراز و عمیق چه خاصیت مفیدی دارند؟

به دلیل درازی و عمق زیاد می توانند در مناطق کم آب،‌ آب مناسب را به گیاه برسانند.